Gadernes skjulte subtekster
I et bybillede skæmmet af borgmesterpik-kunst og monotone outdoor-reklamebilleder med den samme underliggende fortælling - forbrug - er det forfriskende, at heroiske borgere i ly af natten og en hættetrøje for egen regning går ud og forskønner og diskuterer byrummet med hjemmestrikkede poetiske memer. Her er et udvalg af nattens friskeste slogans.
At risikere liv, lemmer og fængsel for at dekorere sin by for egen lomme går aldrig af mode, især ikke efter at samtidskunsten er blevet dansen om gyldne ekskluderende investeringssikre møbler – for folk, der vil give golfspillende nyrige proletarer med jagttegn baghjul – mystiske materialeundersøgelser, der skal give kunsthistorikere og teoretikere arbejde, der bejler til fonde og institutionsmarkedet. Samtidskunsten er ikke det vilde vesten mere – og kan absorbere enhver kritik og ethvert oprør og rekuperere det til underholdning, snobberi og profit. Ren poesi er – hvis der ikke lige er en bestsellende nydansker, der passer ind i en større agenda – nærmest uddød uden for Nansensgade.
Derfor kan gode gamle graffiti – vi kender fænomenet helt tilbage til de ældste arkæologiske udgravninger – stadig virke forfriskende.
Det eksploderede efter filmen Wild Style i 1980’erne i Danmark. Dengang samfundet stadig prøvede at få “det tavse flertal” i tale – før vi bare kunne datamine. Hiphopgraffitien poppede op – og reducerede sproget til rene tegn, fremmede flimrende tags og pompøse pieces – som et folkeligt ekko af Baudrillards semiotiske teorier – Egypten møder Star Trek kanaliseret gennem skæve spraykander fra Bronx i en hyperliberal opmærksomhedsjungle, hvor hver mand er sit eget brand og kæmper for synlighed.
Den stil blev både kysset ihjel som dekoration, men også marginaliseret af DSB, der rullede det tunge skyts ud. Det ender ofte som en intern opslagstavle, der lukker sig om sig selv, en lyssky konkurrencesport om skjulte ego-brands’ synlighed.
Men så kom der nye sheriffer til byen: En generation, hvis mål er at leve uden sygesikringskort, helt off the grid, og som er gået tilbage til helt enkle anarkistisk-nihilistisk-satiriske slogans med bevidste stavefejl. Stilen er indhold over æstetik. De dyrker det hemmelige outlaw-liv i en overeksponeret digital verden, hvor ethvert tilløb til subkultur bliver krammet ihjel af Politken og gallerierne.
Måske kan man spore en marxistisk revival i nogle af teksterne, måske er det bare stemmen fra de marginaliserede, der lever på bagkanten af et velfærdssamfund under afvikling – den stemme, man aldrig hører i Deadline, 24syv eller Weekendavisen.
Graffiti er en spot, der oplyser den fortrængte tristhed, et kommunalt kvartersløft og Lagkagehuset ikke kan boppe op.
Graffiti kan formulere gadernes skjulte subtekster og skabe nye situationer. De bedste spiller ofte teksten op mod konteksten og arbejder bevidst med placeringen af deres stumme talebobler.
Af Morten Vammen og Johan Varning Bendtsen. Artikel fra www.kforum.dk – 2018