Will I Go To Hell For This

25 års København S-tog graffiti

Et interview med forfatterne bag bogen “Will I Go To Hell For This

‘Will I Go To Hell For This?’, 25 års Københavnsk tog grafiti.
Bogen udkom den 19. april 2010 fra forlaget Klematis, første udgave.
Er i dag udgået fra forlaget, og kan ikke længere bestilles fra boghandlere.
Den er i dag sjældent, eftertragtet samleobjekt og ligger omkring de 1000, kr. brugt.

Cover af Rens

2 års arbejde tog for de 3 forfattere Rasmus Hansen, Jacob Birch og Lars Pedersen, at skabe bogen om Graffiti om den gamle Københavns S-Toge fra 1984 til 2009, 75 interviews, 600 fotos, 14 kapitler. Hardcover og fuldfarvesider i høj kvalitet fyldt med flotte fotografier, informativ tekst og spændende citater. Ud over tidligere upubliceret billeder er der masser af tekster, citater og historier fra den danske hovedstads gyldne æra. En bog, der giver et overblik over 25 års københavnsk S-togs graffiti og giver læseren et sjældent indblik i graffitiforfatternes skjulte verden.

For at tilgodese både det lokale danske publikum og det internationale graffitimiljø kom bogen i to versioner, en med dansk tekst og en anden version med engelsk tekst. Titlen, “Will I Go To Hell For This”, henviser til et End2End piece malet af Rens i 1993, Rens leverede også logoet og forordet i bogen.

Listen over dem, der er med i bogen, er lang, alt for lang til at liste her. Forfatterne har sorteret godt. Den er gennem struktureret, godt researchet og sat et rent klart layout. Emnet Københavns S-togs graffiti er opdelt i 14 kapitler, lige fra graffitibegreber som Paneler, Window-downs, Wholecars, Bombing og Insides til mere brede kapitler som Historie, Livet, Yards, Turister og Modstand. Bogen anses som en af de flotteste danske graffiti bøger udgivet til dato, og er i dag et samleobjekt.

Vi fik en lille snak og stiller 3 forfattere et par korte spørgsmål:

Hej Det er blevet en meget smuk bog! Hvor lang tid tager det at sætte det hele sammen og arbejde ud?

Tak! Vi arbejdede på den i omkring 2 år.

Hvor mange billeder har du at vælge imellem?

Tusinder, titusinder, der var så mange, utrolige. Vi har tidligere talt med så mange forskellige skrivere, både fra Danmark og fra udlandet. I slutningen var det virkelig svært at fravælge en masse top materiale pga. pladsmangel. Men vi har givet vores bedste for at holde det retfærdigt og afbalanceret.

I slutningen følte vi os ret presset, over dette ansvar. Det var som om hele den danske graffiti scene kiggede os over skuldrene og hviskede “Don’t fuck dette op!” . . Vi er glade for at sige i dag “det gjorde vi ikke.”

Hvad er motivationen til at lave en så omfattende bog?

Man kan kalde det en hyldest. En hyldest til vores gamle, smukke S-Togn, som ikke længere er blevet brugt siden 2007. Disse tog var de smukkeste i verden, og internationalt kendt som meget populære på scenen. De røde gamle var også en slags varemærke for dansk graffiti. De stod for et nostalgisk symbol på den gamle tidlige danske pioner graffiti, som vi voksede op med.

Hvem er forfatterne?

En af de største fotosamlere i vores land, en journalist og en grafisk designer. Det var et godt team sammen, og for ikke at nævne det meget kooperative Klematis forlag!

Har I nogensinde haft til opgave at bygge bro mellem det kontroversen og det såkaldte fænomen “graffiti”?

Det afhænger af beskuerens øje. Det et visuelt værk. I bogen finder du alt, hvad der sker i 25 år med graffiti, fra Wholecars til farvebomber. Teksten i bogen tjener på den anden side til en introduktion til kapitlerne og på den anden, de mange citater og historier ledsager selve billedmaterialet.

Det afhænger derfor altid af, hvem der ser på bogen fra hvilket synspunkt, så alle kan danne deres egen mening. Graffiti i sin eksisterende form, som vi kender det har længe været et problem i offentligheden, det giver ingen mening at fodre det hele med endnu mere kontrovers, selv om mange forsøger igen og igen.

Nej, vi ønskede at male et klart billede af den danske graffiti scene og dens historie. Og bogen kan i sidste ende fortælle det, via billeder, historie og tanker. Vi har også spurgt DSB efter en kommentar eller noget lignende, desværre uden held.

Hvad er jeres oplevelser i dag, når I er færdig med bogen?

Først og fremmeste at møde alle disse store skrivere og pioner legender, gennemse fotos sammen, chill sammen. Det var en dyrebar jagt på de 25 års graffiti historie, med mange udfordringer og lektioner. Det var virkelig det hele værd. Det var også vores første bog, så vi har fået en masse erfaring, vi ikke havde førhen. En 8 timers arbejdsdag er ikke imod, hvad du skal lægge i en sådan bog, så den kunne bliver rigtig god i sidste ende. Det lærte vi.

Kilde ilovegraffiti.de 2009 – Oversat og editeret til Dansk 2024