2019 – Graffiti 1984-2019 – Øksehallen

Fotoudstilling. En fortælling om en by i forandring

Lørdag 22. juni 2019 slog Øksnehallen dørene op for fotoudstilling “Graffiti – København 1984-2019”. En udstilling, der tog en med på en rejse gennem gade og by, hvor søgen på adrenalinkick og anerkendelse er altafgørende.

Det særlige ved udstillingen er, at man for første gang kunne opleve Graffitimalernes personlige fotografier af værker på toge og vægge i Københavns gader. Mere end 100 fotografier indkapsler graffitiens udvikling og ændrede udtryk igennem de sidste 35 år.

En rejse, som starter i 1984 – dengang 20 kroner gjorde dig rig på cola og tobak, DSB-personalet var klædt i brunt og graffitien kom til Danmark, som en del af hiphop-kulturen.

Ferniseringen blev afholdt fredag d. 21. juni med åbningstale ved journalist og programchef på radio24syv, Mads Brügger og teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård. Der var fri entré, kolde øl og vand til lyden af live hiphop-DJs. Senere i udstillings forløbet var der bla. omvisning og diskussion med Kunstformidler Mette Truberg Jensen.

Kurateret af: Ole Nissen, Christian Thylstrup, Sebastian Søndberg, Rune Plank Olsen og Morten Brohammer.

Udstillingen var støttet af: Statens Kunstfond, Bestles Fond, Københavns Kommune og Krogagerfonden

Plakaten og Indbydelse til fernisering.

Åbningstale af borgmester Karina Vestergård.

Forord fra udstillings kataloget

En by i forandring

Hver sommer åbner DGI-byen Øksnehallen’s døre til en stor udstilling, som gennem foto og andre visuelle udtryk perspektiverer populærkulturelle strømningers kunstneriske og samfundsmæssige betydning.

Vi glæder os til at præsentere årets store fotoudstilling i Øksnehallen GRAFFITI – København 1984-2019. En udstilling om undergrund, identitet og visuel kultur fortalt af dem som var – og er – en del af det københavnske graffitimiljø.

Udstillingens hovedfortælling udspringer i 1980erne, hvor graffiti kommer til Danmark med København som epicenter. S-tog og mure bliver graffitiens udstillingsvindue i hovedstadsområdet, og graffitien spreder sig hurtigt. København har en meget lang og kendt graffititradition.

Grundet den anonymitet der, af gode grunde, har været nødvendig for at udøve denne udtryksform, har disse malere aldrig fået deres historie fortalt. Det handler om at blive set, indtage rummet og sætte et spor – også selvom det ofte er på lånt tid.

Derfor er den fotografiske dokumentation af værkerne også usandsynlig vigtig i graffitimiljøet, da billedet overlever værket og dermed bliver eneste vidne. Udstillingen er også et blik på byen i en periode, hvor ikke bare de visuelle udtryk, men også København har gennemgået store forandringer.

GRAFFITI – København 1984-2019 er kurateret af Ole Nissen, Christian Thylstrup, Sebastian Søndberg, Rune Plank Olsen og Morten Brohammer. Tak til alle som har bidraget med fotografier og beretninger til udstillingen.

Cover til udstillings ktaloget

Åbnings tale af Journalist Mads Brügger.

Video teasere fra Øksenhallens Facebook side. I videoen til højre,  i baggrunden med sort kasket ses John “MC Tase” Reincke [RIP 1971-2024]

Collager af en stor del, af fotos der blev brugt på udstillingen.