Benching

"BENCHING" (GRAFFITI SPOTTING)

Urban Dictionary giver denne definition: “Tid der bruges på at fotografere eller se graffiti på tog”

“Benching” opstod på subwaystationer i New York City i 1970’erne. I løbet af denne tidlige graffitiæra samlede skriverne sig på og ved bænke (benches) på perronerne og så deres og andres pieces køre forbi på togene. 

I starten var der ikke mange skrivere, der havde mulighed for eller interesse i at fotografere. Det kom senere, og da blev benching også en vigtig del af bevarelsen af toggraffiti – som billeder. De ofte hastigt fjernede graffitiværker fik dermed en slags efterliv.

Når benching indebærer fotografering, går der en rød tråd tilbage til fotograferne Martha Cooper og Henry Chalfant’s arbejde. Da de udgav graffitibogen Subway Art i 1984, inspirerede det ikke bare mange skrivere til at lave flottere værker, men også mange graffiti spottere / benchere til at gribe kameraet. Cooper var professionel fotograf, Chalfant billedkunstner, begge kom altså udefra (dvs., ikke fra skrivermiljøet).

Som tilfældet er med naturfotografi, kan ventetiden og søgen efter et godt motiv, når det handler om fotografering af toggraffiti, godt være lang. Det er ikke sikkert, at der dukker noget interessant op, og er lyset og andre forhold gode, når det endelig måtte ske? Kommer der et modkørende tog i vejen? Ofte har man kun nogle få sekunder til at fange et godt billede.

De såkaldte 4.-generations S-tog blev sat i drift 1996-2007, og på denne serie buer den underste del af vognen ud. Det er ugunstigt for fotografen, for når solen ligger lavt, kan man risikere, at motivet (piecet) lægges helt eller delvist i skygge. Det er blot en af mange konkrete udfordringer, som den fotograferende bencher udsættes for. I det mindste i Københavnsområdet.

Man kan kalde den fotograferende bencher for en slags ‘urban kulturjæger’. Fanger bencheren eksempelvis et master piece, der tydeligvis har taget lang tid at udføre, og der er det perfekte lys, og fotografiet er blevet knivskarpt, føles det for fotografen som en lille sejr. I et større perspektiv er det lykkedes bencheren at fange et værk, der sandsynligvis stod foran akut udslettelse, hvorfor man også kan hævde, at bencheren har været med til at bevare et lille stykke dansk kunst- og kulturhistorie. Hvilket sikkert bidrager til lykkefølelsen.

Benchere kommer og går. Nogle er dog vedholdende. Der har været et par danske hjemmesider og blogs, som har bidraget væsentligt til dansk graffitis dokumentation. Man kan være heldig at finde nogle gamle hjemmesider på Archive.org, også kaldet The Wayback Machine. Her lader fotokvaliteteten dog meget ofte meget tilbage at ønske.